You are currently viewing Ревю на Pocketbook Era – мнение, цена и характеристики

Ревю на Pocketbook Era – мнение, цена и характеристики

PocketBook Era

Съдържание:

Казахме го за PocketBook Color, но с появата на модел Era можем да кажем, че доста повече му приляга – новата ера на електронното четене. Моделът определено е най-добре изглеждащият четец на компанията до момента.

Освен, че е красив PocketBook Era e и доста добре защитен. Моделът има недраскащо покритие и е водоустойчив. Това заедно с добрият му външен вид създава усещането за един много висок клас електронен четец.

Екран

PocketBook Era е снабден с най-добрият  E Inc дисплей на пазара. E Ink Carta™ 1200  ганатира безпроблемната бърза реакция на сензорният екран.

Електронният четец е снабден с 7 инчов екран. Самата форма на тялото е много удобна и приляга идеално в ръката. Физическите бутони на устройството, които сме свикнали да бъдат в долната част на четеца се намират отстрани. Новото, което е добавено е, че освен смяната на страници и бутона за началната страница, вече има и копче за включване и изключване на четеца. 

Pocketbook Era екран

PocketBook Era е снабден с G сензор,

който гарантира удобното четене както с дясната, така и с лявата ръка. PocketBook Era е снабден с черно/бял дисплей. Устройството отново има вариант за регулиране на осветлението. Потребителя може да избира между топли и студени тонове, и ниво на осветеност. Трябва да отбележим, че четецът не е снабден със сензори и, ако искате да ползвате автоматичната настройка, трябва да сте настроили правилно часът на устройството, защото тя се ориентира по това коя част от деня е.

Началният екран си е добре познат и не предлага възможности за персонализиране.  Но пък имате възможност да промените доста други неща. На пример от PocketBook Ви дават възможност да промените функцията, която изпълняват двата бутона за включване и за началният екран, които се намират отстрани на устройството. 

Функции

PocketBook Era е снабден с тъчскрийн дисплей. Смяната на страниците става чрез приплъзване или от функционалните бутони. Когато четете книга и задържите пръст на екрана активирате допълнителното меню, където можете да си водите бележки или да подчертавате текст. 

Нещо, което производителя разработва още от PocketBook Color е възможността за ръчно водене на бележки Scribble (Приложение за чертане). Въпреки, че основното му предназначение не е това, Era има доста варианти за персонализация. Имате възможност да избирате измежду 8 нюанса на черното, 5 варианта на дебелина на линията и избор на шрифт.

Бележките работят и, когато четете PDF файл. Можете да си подчертавате текста директно върху него. PocketBook са работили в тази насока и вече предлагат възможност за персонализация на PDF файловете. Можете да променяте контраста на изображенията, което е полезно и подобрява потребителското изживяване.

Наличието на WiFi и Bluethood, не е нещо ново и по скоро вече се е превърнало в задължителна екстра.

Аудио книги в Era

PocketBook Era има възможност да чете аудио книги. Нещо повече, той е снабден с говорител и вече не е необходимо да използвате винаги слушалки. Още една полезна функционалност е text-to-speach или четецът може да преобразува текста в реч. Стандартният език е Английски, но има възможност за безплатно инсталиране на 25 допълнителни езика. За съжаление Българският все още не е добавен.

Приложения

Era не е Android устройство, но и предназначението му не е да е наблъскан с ненужни приложения. Все пак ще откриете няколко стандартни такива като Калкулатор, RSS Новини, Бележки, Шах, Клондайк и Судоку.

PocketBook разполага с достъп до PocketBook Cloud и Dropbox, което Ви предоставя допълнително място за съхранение.

Батерията на PocketBook Era

Това, което винаги сме харесвали в моделите на PocketBook е дългият живот на батерията. Няма нищо по-досадно от това да зареждаш през ден устройството си и това със сигурност драстично би намалило оценката, която бихме дали. За щастие PocketBook Era  е снабден с батерия, която издържа няколко седмици.

Наред с всички нововъведения от PocketBook трябва да отбележим, че Era наистина работи много добре. Реагира бързо на команди и смяната на страниците е много плавна. Когато включите устройството също реагира и зарежда учудващо бързо. 

Нашата Оценка за Era

Като недостатък трябва да посочим, че PocketBook Era е лишен от един много важен елемент. По-старите модели, когато преминеха в спящ режим, или ги изключите на дисплея се визуализира корицата на книгата, която четете, с Era не е така. Това, което четете става видимо за всички, понеже на екрана остава страницата, на която сте в момента.

В заключение PocketBook Era е един много красиво изглеждащ четец. Екранът е сред най-добрите в областта на бързина. Сред потребителите на модела има противоречиви мнения относно контраста, който предлага устройството, сравнено с конкурентите му, но ако това ще Ви е първият електронен четец едва ли ще усетите разликата. 

Хaрактеристики на PocketBook Era:

Име на спецификациятаХарактеристика
Тип на дисплеяE Ink Carta™ 1200
Разделителна способност на дисплея1264 × 1680
Размер на дисплея7” (17,8 cm)
DPI300
Дълбочина на цвета16 нива на сивия цвят
Сензорен екранКапацитивен (мултисензорен)
Предна подсветкаДа (SMARTlight)
ПроцесорДвуядрен (2×1 GHz)
RAM1 GB
Вътрешна памет16 GB/64 GB
Батерия1700 mAh (литиево-йонна полимерна)
G-сензорДа
Сензор за капакаДа
Wi-FiДа
BluetoothДа
USB изходUSB Type-C
ВисокоговорителиДа (моно)
Платформа (операционна система)Linux 3.10.65
Формати за електронни книги (без конвертиране)ACSM, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, EPUB, EPUB(DRM), FB2, FB2.ZIP, HTM, HTML, MOBI, PDF, PDF (DRM), PRC, RTF, TXT
Графични форматиJPEG, BMP, PNG, TIFF
АудиоформатиMP3, OGG
Формати за аудиокнигиM4A, M4B, OGG, OGG.ZIP, MP3, MP3.ZIP
Преобразуване на текст в речАнглийски език (предлагат се 25 допълнителни езика за безплатно изтегляне от pocketbook.ch)
РечнициАнглийски Webster’s 1913, Английски ↔ Арабски, Английски ↔ Арменски, Английски ↔ Азерски, Английски ↔ Китайски (опростен), Английски ↔ Китайски (традиционен), Английски ↔ Естонски, Английски ↔ Френски, Английски ↔ Немски, Английски ↔ Гръцки, Английски ↔ Иврит, Английски ↔ Унгарски, Английски ↔ Италиански, Английски ↔ Латвийски, Английски ↔ Литовски, Английски ↔ Полски, Английски ↔ Португалски, Английски ↔ Румънски, Английски → Руски, Английски ↔ Словашки, Английски ↔ Испански, Английски ↔ Шведски, Английски ↔ Турски, Английски ↔ Украински, Немски → Руски, Италиански (Wiktionary), Испански (Wiktionary)
Онлайн услугиPocketBook Cloud, ReadRate, Dropbox, Send-to-PocketBook
ПриложенияBook store (Книжарница), Library (Библиотека), Dictionary (Речник), Browser (Браузър), Audio Books (Аудиокниги), Music player (Музикален плейър), Gallery (Галерия), Calculator (Калкулатор), RSS News (Новини), Notes (Бележки), Chess (Шах), Klondike (Клондайк), Scribble (Приложение за чертане), Sudoku (Судоку)
Размери134,3 × 155 × 7,8 mm
Тегло228 g
Предлагани цветовеStardust Silver, Sunset Copper
Защита от водаДа (IPX8)
В комплекта са включениЕлектронен четец, кабел USB Type-C, аудио адаптер USB Type-C, кратко ръководство, листовка с гаранционна карта

Ако все още се колебаете, можете да разгледате нашата класация за Електронни четци.

Ръководство за PocketBook Era:

Още ревюта на електронни четци:

Ревю на PocketBook Color

Ревю на Кindle Paperwhite 2018

Ревю на PocketBook Basic Lux 2

Pocketbook touch lux 5

Pocketbook Touch HD 3

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.