You are currently viewing Ревю на PocketBook Basic Lux 2  – мнение, цена и характеристики

Ревю на PocketBook Basic Lux 2 – мнение, цена и характеристики

PocketBook Basic Lux 2

Нашата четяща кариера започна с няколко книжки, които имаме от родителите си и блог за ревюта на книги Reading Trolls, където да споделяме впечатленията и препоръките ни към четящите запалянковци. Предвид бройката от около 50 книги, която се оказа, че всяка от нас прочита за година, това се оказа сериозен удар на семейният бюджет. По-късно открихме електронната книга и удобството да имаш много книги без това да заема място и да трябва да им бършеш праха / домакините ще ме разберат/. Естествено както повечето от нас аз започнахме да четем на телефона си. Има много и различни варианти за приложения, които можете да си инсталирате и да се възползвате. Обаче аз си имах мечта и тя беше да си притежавам една такава джаджа наречена електронен четец. В момента, в който взех в ръце моят Pocketbook  в мен се събуди спящият Смийгъл. Пазен е като най-върховното богатство и е първото нещо, което слагам в багажа си, когато пътуваме.

Съдържание:

Телефон или електронен четец за книги?

Минала съм през това повярвайте ми. Отбелязвам, че наистина телефонът е навсякъде с нас. Много по-лесно и удобно е да го извадим и да почетем книга докато чакаме на някоя опашка. Но има едно голямо ОБАЧЕ. Екранът на телефона не е удобен да се чете на открито. Получава се един ефект на огледалото и е много по полезен да си пооправите прическата, отколкото като преносима книга. На тъмно също не е добър вариант. Осъзнавам разликата сега, когато имам база за сравнение. Телефонът натоварва очите, без значение какви функции му включвате или регулирате контраста. Лягала съм си с парещи очи и премрежен поглед, следствие на няколко прочетени глави от интересна книга. Екранът на електронният четец е много щадящ. E Ink технологията позволява да се насладим на четенето и да не натоварваме допълнително очите. Дори на допир е много по приятен и създава усещането за истинска книга.

Малкият размер може да се смята за предимство, но си е и недостатък. Реално на телефона като обем текст побирате един абзац и трябва много по-често да отгръщате страниците, което си неудобство за тези, които четат бързо. А представете си, ако решите да си увеличите шрифта…

Защо избрах PocketBook Basic Lux 2?

Четец PocketBook

Ще Ви споделя моя мисловен процес, когато си избирах четец. Прерових и прочетох много различни мнения и имаше моменти, когато се почувствах изгубена сред различните препоръки. На първо място започнах с нахвърлянето на няколко изисквания. Много ми беше важно четецът да има предно осветление. Пояснявам, това Ви позволява да четете вечер. Светлината е съвсем лека и приятна и е разработена така, че да не вреди на очите. На второ място исках да съм сигурна, че ще имам възможност да чета в най-различни формати. Това стесни малко кръга на марките, които разглеждах, защото се оказа, че PocketBook предлагат най- голямо разнообразие от формати. Моделът на, който аз се спрях е PocketBook Basic Lux 2 и чете следните видове файлове: PDF, PDF(DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI.  Е аз лично ползвам само EPUB форматът, но това, че не се налага да търся програми за да си променям файла си е голям плюс, аз съм от мързеливите.

Нещата, които установих като предимство след като вече се сдобих с PocketBook.

Много е лек и удобен за носене. Размера не е много по-голям от този на телефона ми и лесно го нося в чантата си. Този модел е с Wi-Fi. Много е удобно, защото Ви дава възможност да си препращате книгите директно без да се налага да ползвате кабел. Аз лично си ги препращам директно от телефона, като прикачен файл в мейл и при включването на четеца той си ги получава автоматично. Можете да си включвате и изключвате предното осветление и да регулирате силата на светлината. PocketBook Ви дава възможност да си слагате отметки на страниците и да си водите бележки. Друго любимо ми е, че книгите са си приятно подредени и мога да си трупам книжки без да се притеснявам за мястото, защото моделът е с 8GB вътрешна памет и позволява ползването на MicroSD.

Батерията е супер издръжлива. Да Ви кажа честно зареждам веднъж на 20-30 дни, а аз си го ползвам доста.

Цената също беше фактор. На пазара има голямо разнообразие от различни марки и модели. За мен цената на PocketBook Basic Lux 2 е оправдана, разбира се има много по-нови и скъпи модели, но за мен този вариант задоволява напълно изискванията ми.

Характеристики на PocketBook Basic Lux 2:

ДисплейE Ink Carta™
Резолюция758 × 1024
Размери6” (15.24 cm)
DPIDPI
Нюанси на сивото16
ПодственкаДа
Процесор1 GHz
Оперативна памет256MB
Памет за съхранение8 GB
Батерия1300 mAh (литиевойонната)
Cover sensorДа
Wi-FiДа
USBMicro USB
Външна паметmicroSD (32 GB максимум)
ФорматиPDF, PDF(DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM
Формати на изображенияJPEG, BMP, PNG, TIFF
РечнициEnglish – German, Webster’s Dictionary 1913
Онлайн услугиDropbox PocketBook, Send-to-PocketBook
ПриложенияLibrary, Dictionary, Gallery, Calculator, RSS News, Chess, Klondike, Snake, Sudoku
Размери в милиметри161.3 × 108 × 8 mm
Тегло155 g
ЦветовеЧерен
В комплектаЕл. четец, micro USB cable, упътване, гаранционна карта

Ако все още се колебаете, можете да разгледате нашата класация за Електронни четци.

Ръководство за Pocketbook Basic Lux 2

Ако все още се двоумите запознайте се и с:

Pocketbook Era

Кindle Paperwhite 2018

PocketBook Color

Pocketbook touch lux 5

Pocketbook Touch HD 3

Kindle Paperwhite 2021

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.