You are currently viewing Как да изберем електронен четец?

Как да изберем електронен четец?

Как да изберем електронен четец?

Съдържание на ключовите фактори:

Какво представлява електронният четец?

Да започнем от самото начало и изясним какво представлява електронният четец. Това е устройство, което е подобно на таблет, но е специално проектирано за четене на електронни книги. Електронният четец е оборудван с дисплей e-ink , който много наподобява хартията на книга и е щадящ за очите. Това, което е най-типично за екрана на устройството е, че няма отблясъци на светлината, което позволява да четете на всякаква светлина без проблем. Разбери повече на Какво е Електронен Четец за книги?

За страстните читатели като нас електронният четец е много голямо удобство. С него можете да си носите библиотеката в дамската чанта и да си четете на всяка опашка или в градският транспорт. Край на тежките книжни “тухли”, които могат да Ви откъснат рамото или спокойно можете да използвате при самоотбрана. 

Нещата, които да премислите преди да си закупите първият видян електронен четец?

Помислете за размера и вида на екрана при избора на електронен четец.

На пазара вече можете да откриете много различни модели. Разнообразието варира както в размера така и в типът на екрана – черно-бял или цветен.

Черно бял/ или Цветен. Започваме с точно тази характеристика, защото според нас трябва първо да си изясните какво бихте чели на устройството. Ако сте се ориентирали към книги без илюстрации, то черно-бял екран би Ви устройвал перфектно. Ако обаче сте фен на комиксите и илюстрираните издания, то красотата им е именно в цветовете и ще  трябва да се насочите към дисплей с цветове.

Големина. Едно бързо пояснение. Размерът при електронните четци се измерва по диагонал, както при телевизорите и мерната единица са инчове. Големината на екрана трябва да е съобразена с Вашите предпочитания. Ако имате по-голям таблет изпробвайте и вижте дали Ви е удобно. Преценете дали би се събирал в чантата Ви, а също така дали няма да е прекалено тежък. Лично на мен ми е много удобно да чета вечер с четеца и го предпочитам пред тежката книга, на която трудно намирам място.

Как да изберем електронен четец?

Светлина. Функцията, която задължително Ви препоръчваме да проверите дали избраният модел има е подсветката. Това е екстра, която Ви позволява да четете в тъмни помещения. Светлината е много  мека и щадяща и не натоварва очите. Повечето нови модели имат сензори, които автоматично регулират яркостта в зависимост от светлината, но дори и при старите можете да го правите ръчно.

Тъч скрийн. Първоначалният ми шок, когато получих моят електронен четец беше точно липсата на тъч скрийн. С години боравенето със смартфон ми е изградило навика да “мажа” по екрана за да се придвижвам по-бързо по страниците. В по-късен етап свикнах и вече не ми прави впечатление, но ако трябва да маневрирам в менютата и да търся настройки тъч скрийна би бил категорично голямо улеснение. 

Важно е да обърнете внимание на форматите, които поддържа.

Много ми се иска да отделим няколко реда на значението на функцията, която позволява на Вашият избран четец да разчита различните формати за електронните книги.

Най-разпространеният формат е EPUB и той се чете от най-голям брой устройства. Kindle, Pocketbook, Sony Reader, Kobo и още много, които няма да срещнете на българският пазар. 

PDF формата е разработен от Adobe за техните продукти Acrobat. Също е доста разпространен, но си има своите минуси. Формата е разработен да изглежда добре на А4 страница и когато го отворите на по малкият екран на четеца е трудно да се чете.

AZW е формат, който е специално за четците на Амазон или Kindle. Ако разполагате с такива файлове и четеца не е от посочената марка трябва да инсталирате приложение, с което да му смените формата, в подходящ такъв.

Ако сте любител на графичните романи то трябва да търсите четец, който може да разчита JPEG, BMP, PNG, TIFF.

А вие фенове на аудио книгите се оглеждайте за MP3, M4B формати сред изброените поддържани от устройството.

Предлагаме Ви да погледнете една таблица, която сме взели от Уикипедия, която доста подробно разглежда различните формати за електронните четци и техните характеристики.

Аудио книги за любителите на такива.

Да си слушаш аудио книга докато вървиш към работа или се возиш в автобуса се превръща в често срещано явление. Все повече модели електронни четци добавят тази функционалност към пакета с екстри. Ако и вие сте сред феновете на този тип четене проверете кои модели го поддържат. Някои електронни четци имат дори включена функция “текст в реч”, което означава, че устройството може да Ви чете на глас. 

Още нещо, което е добре да проверите и възможността за свързване със слушалки. Все повече модели могат да се свързват чрез Bluetooth, което трябва да отбележите като предимство.

Изберете електронен четец с достатъчно памет за Вашите нужди.

Тук важи правилото на Мечо Пух “Колкото повече, толкова повече”. Разбира се ще Ви бъде трудно да запълните всичката тази памет с книги, но никога не е излишно да си имате вариант. Допълнителна екстра е възможността да поставите допълнителна карта с памет. По старите модели не разполагат с тази опция и трябва да се съобразявате с предоставеното Ви място за съхранение.

Свързаност, много Важен елемент при избора на електронен четец.

Живеем в ерата на безжичният интернет и ерата на кабелите отдавна премина. Проверете какви са вариантите на четеца за сваляне и качване на съдържание. Вече много модели предлагат директна връзка с облачно пространство, където да имате достъп до книгите си от различни устройства. Можете спокойно да си теглите на лаптопа и да си ги споделяте с електронният четец, или просто да продължите книгата си от мястото, където сте я затворили предният ден.

И на последно място Ви даваме един съвет в тази надяваме се полезна за Вас статия за „Как да изберем електронен четец?“. Не бързайте при покупката. Можете да разгледате ревютата, които сме написали в нашият блог за различните модели на пазара и да отделите време да се информирате преди да се впуснете в пазаруване. Избери нов електронен четец и се наслади на любимото си занимание във всички условия.

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.