You are currently viewing Ревю на “Вълшебният кораб” от Робин Хоб

Ревю на “Вълшебният кораб” от Робин Хоб

Книга: Вълшебният кораб

Автор: Робин Хоб

Поредица: Сага за живите кораби книга 1

Година: 1998г.

Вълшебният кораб

„Вълшебният кораб“ ще ви отведе в един свят на магия и морски приключения.

Потопете се в „Сага за живите кораби“и проследете съдбата на рода Вестрит.

Най-голямото богатство за един Търговски род е притежанието на жив кораб. Изработен от изключително устойчив материал, който има способността да усвоява чуждите спомени към душата си. Преданията разказват, че три последователни поколения от един род трябва да намерят смъртта си върху палубата на своя кораб, за да му вдъхнат живот. Затова не е изненадващо, че семействата на Търговците са склонни да заплащат привилегията на подобно притежание дори с кръвта на собствените си близки.

Смъртта на Ефрън Вестрит, патриархът на рода, събужда семейния жив кораб Вивачия. Но наследяването му бързо се превръща в повод за горчиво разединение сред семейството.

Трудностите, сполетели Търговците Вестрит, са само отражение на заобикалящото ги време. Традициите на техния свят чезнат необратимо, заливани от прииждащите спекуланти със съвсем чужд морал. Тези прекупвачи не се свенят да превозват роби и да потъпкват вековни обичаи в името на бързата печалба. Със същата небрежност те разграбват наготово земите, които някогашните заселници на Прокълнатите брегове са отвоювали с неистови усилия от пустошта.

Изглежда разбираемо и дори естествено сред подобни мътни времена морското разбойничество да започне да процъфтява. Под капитанството на зетът на Ефрън Вестрит, Вивачия започва да превозва роби, което я поставя в полезрението на пирата Кенит. Неговите амбиции надминава обичайното желание за бързо натрупване на богатство. Амбиции, надхвърляни единствено от късмета му.

Запознанството ми с творчеството на Робин Хоб започна от нейната поредица “Придворният убиец” и историята ѝ за Шестте хергцодства. Следващата поредица на авторката също се развива в този вълшебен свят, но ни отнася в светът на отдалеченото кралство Джамаилия и така наречените Прокълнати брегове.

Островитяните

Животът на търговците от Прокълнатите брегове е суров под високите налози наложени им от Сатрапът, който владее царството Джамаилия. Принудени да заплащат в такси и данъци половината си печалба много от търговските родове изпадат в затруднено финансово положение. За притежателите на жив кораб единственият шанс да се справят е като пътуват по опасната дъждовна река и търгуват с мистериозните заселници. Не такъв е случаят на семейство Вестрит. След като смъртоносна болест ги лишава от синовете им, капитанът и глава на родът решава, че причината са магичните предмети донесени от земите на дъждовният народ, и прекратява търговията си с тях. Но това поставя семейството в още по сложна ситуация и прави почти невъзможно изплащането на вноските по корабът Вивачия.

Вълшебният кораб

Нещото, което грабна сърцето ми в книгата беше историята за живите кораби.Създадени от мистериозните търговски родове от Дъждовните земи, корабите се събуждат след като на борда им умрат трима капитани от притежаващият ги род. Живият кораб е изработен от помнещо върво и при метаморфозата си той поема спомените на капитана си, а характерът и същността му е еднакво съчетана от характерите на загиналите и индивидуалността на самата фигура. Приказно разказано, Робин Хоб успя да заинтригува всяко кътче на въображението ми. Представете си само величествената фигура на носът на кораба, която е изработена от дърво, но същевременно с това е надарена със собсвена личност и чувства. 

Сага за живите кораби

В книгата има много гледни точни. Засегнати са всички класи от населението и ясно добиваме представа за всички аспекти от устройството на това кралство. Буквално можем да видим светът през очите на всички съсловия, живеещи от тази страна на морето. Запознаваме се с животът на търговските родове и тежестта на задълженията от сключените споразумения. Повечето от договорите им са сключени преди поколения, но те са хора, които сържат на думата си и ги спазват стриктно. Имаме възможност да се запознаем и с злите пирати, които заплашват мирните търговци и живеят скрити сред закътани острови. Робин Хоб изгражда по един образ от всяко общество и успява да ги развива и обогатява през цялата книга.

Макар да не е особено динамична книга, аз мога да кажа, че ми беше изключително интересно да я чета. Борбата на героите и стремежа им да получат това, за което мечтаят е уникално разказана. И макар да са различни и пръснати из целият свят, Робин Хоб успява да ги вплете в една обща нишка с всяко ново разкритие. Тя изгражда персонажи обгърнати в мистерия, чието минало определя настоящите им действия, и такива, които настоящите им постъпки са диктувани единствено от желанията и стремежите им. В тази книга се изгражда както светът на историята, но и персонажите, с чиито съдби ще тревожим умовете си в следващите две книги от поредицата “Сага за живите кораби”.

Още книги от поредицата:

“Безумният кораб”

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.