You are currently viewing Препоръчани електронни четци за лятото на 2023 г.

Препоръчани електронни четци за лятото на 2023 г.

Препоръчани електронни четци за лятото на 2023 г.

Търсиш нов електронен четец за лятото? Ето няколко препоръчани от екипа ни.

Лятото е тук и ще бъде по-приятно, ако имаш нов електронен четец в ръцете си. Независимо дали плануваш почивка, дълго пътуване, или просто отдих на плажа, или в хижата, електронния четец ще направи престоя ти много по-приятен. Много нови устройства излязоха на пазара тази година, а някои от тях разполагат с нова технология за цветна електронна хартия, която е идеална за четене на комикси, списания или уеб-книги. Ако пък си фен на старата класика, голямата част модели продължават да използват черно-бели дисплеи с висока резолюция и висок PPI.

Да се върнем на темата.

Amazon Kindle Paperwhite 11-о поколение (2021)

Amazon Kindle Paperwhite 2021 11-to поколение разполага с 6,8-инчов сензорен дисплей E INK Carta с разделителна способност 1200 x 1600 и 300 PPI. Има предно осветяване на дисплея и система за топло осветление с LED светлини. В главното меню ще откриеш и опция за тъмен режим на екрана, която прави екрана черен, а текста оцветен в бяло. Сред новостите на началният екран е икона, която позволява много бързо да се прехвърлиш към книгата, която четеш. Също така, ако си премахнеш рекламите от устройството при изключване се появява корицата.

Kindle Paperwhite е снабден с процесор 1 GHZ, 512 MB оперативна памет и 8 GB или 32 GB вътрешна памет. Можеш да го свържеш към MAC или PC чрез USB-C кабел да го заредиш или да прехвърлиш някоя друга книга. Аз пък съм фен на Wi-Fi връзката и за щастие Kindle Paperwhite я има. Освен това модела е с рейтинг IPX 8 за потапяне в сладка вода, което е идеално, ако си го носиш на плажа или край басейна. Можеш да избираш между 8GB или 16GB вътрешна памет и да поръчаш от следните линкове 8GB и 32GB

Kobo Clara 2e

Kobo Clara 2e е един от най-екологичните електронни четци в света. Корпуса е изработен от 85% рециклирана пластмаса, която вероятно е щяла да попадне в океана. Kobo Clara 2e е водоустойчив, така че ще можеш да го ползваш край басейна или да четеш във ваната. Той също е с рейтинг iPX8, би трябвало да издържи до 60 минути, напълно потопен в сладка вода. Аз не бих чела под вода, но пък често ми се случва да разлея нещо, с Kobo Clara 2e трябва само да го пуснеш под чешмата, за да го почистиш добре и е готов.

Основното предимство на всеки електронен четец е възможността да четеш цифрово съдържание, като книги, аудио книги и графични романи. Kobo Clara 2e е с вдлъбнат екран и дизайн на рамката, което прави текста да изглежда рязък. Много от електронните четци на пазара имат дизайн с вдълбан екран и рамка, със слой стъкло. Стъклото има склонност да отразява околната светлина или слънчевата светлина, което затруднява четенето, но при Kobo няма нищо между очите и екрана E INK. Можеш да използваш Clara 2e през деня или през нощта и да се насладиш на неповторимо изживяване при четене.

Харесваш ли аудиокниги? Това е най-бързо развиващият се сегмент в цифровото книгоиздаване през последните пет години. През първите осем месеца на 2022 г. продажбите на аудиокниги са се увеличили с 3,8%. Clara 2e има Bluetooth и нов раздел за аудиокниги в Kobo Store. Можеш да откриеш Bluetooth сдвояване в менюто с настройки и да използваш безжични слушалки за да слушаш любимите си книги. Разбира се има изгодни предложения за аудио съдържание, като Storytel например. Kobo Clara 2e можеш да разгледаш и закупиш от тук.

Pocketbook Era

PocketBook Era е снабден с най-добрият  E Inc дисплей на пазара. E Ink Carta™ 1200  гарантира безпроблемната бърза реакция на сензорният екран.

Електронният четец има 7 инчов екран с разделителна способност на 1264 × 1680 и 300 PPI. Формата на тялото е много удобна и приляга идеално в ръката. Физическите бутони на устройството, които сме свикнали да бъдат в долната част на четеца се намират отстрани. Освен бутоните за смяна на страници и за началната страница, вече има и копче за включване и изключване на четеца.

Освен, че е красив PocketBook Era e и „брониран“. Моделът има защитата на екрана срещу надраскване и е водоустойчив. Това заедно с добрият му външен вид създава усещането за един много висок клас електронен четец. Era издържа на потапяне в сладка вода на дълбочина до 2 метра за период до 60 минути. Това събужда в съзнанието ми картинка на мен върху дюшек носейки се във водите на басейн.

Под капака на Era има двуядрен 1GHZ процесор, 1GB RAM и 16 или 32GB вътрешна памет. Разполага с G-сензор за автоматично обръщане на ориентацията, USB-C за зареждане и прехвърляне на данни и WIFI за достъп до интернет и дигитална книжарница. Захранва се от 1700 mAh батерия, която би трябвало да издържи до един месец.

Този модел Pocketbook е чудесен за хора с колекции от електронни или аудиокниги. Той поддържа ACSM, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, EPUB, EPUB(DRM), FB2, FB2.ZIP, HTM, HTML, MOBI, PDF, PDF (DRM), PRC, RTF, TXT. Ако пък обичаш аудиокнигите, модела поддържа MP3, OGG. Има функционалност за преобразуване на текст в реч и поддържа 25 езика и 11 предварително инсталирани речника.

Pocketbook Era е наличен в ozone на цена от 429лв..

Електронен четец Onyx Boox – Leaf 2

Boox – Leaf 2 е чудесен четец на електронни книги с ръчни бутони за обръщане на страници и има последно поколение дисплей E-INK, който увеличава общата производителност с 25% във всички области. Този 7-инчов електронен четец има Google Android 11 и пълен достъп до Google Play Store.

Boox – Leaf 2 има 7-инчов панел на дисплея E Ink Carta Plus, с разделителна способност 1680×1264 с 300 DPI и тъч скрийн. Предлага се в класическото черно с изравнен екран и бял с вдлъбнат дизайн на екрана, и два бутона за ръчно обръщане на страниците от лявата страна. Задният кашак е пластмасов, но има стилен изчистен дизайн. Подсветката разполага със системата за цветна температура за четене през деня или през нощта.

Boox – Leaf 2 е оборудван с 4 процесор 2,0Ghz, 2GB RAM и 32GB вътрешна памет, и Bluetooth 5.0 за безжична връзка. Можеш да се свързваш с интернет и да сърфираш в мрежата благодарение на WiFi (802.11b/g/n/ac) 2.4G + 5G чипа. USB-C позволява да прехвърляш съдържание към устройството си или за да го заредиш. Захранва се от батерия с капацитет 2000 mAh, а размерите му са 15.6 x 0.6 x 13.7 cm, като теглото му е 185 г.

Той работи с Google Android 11 и има пълен достъп до Google Play Store. Наскоро открих какво голямо предимство е това, защото можеш да си инсталираш всякакви приложения за четене на книги свободно. Neoreader е стандартното приложение за отваряне на електронните книги и е отлично за хора, които имат богата колекция от книги. Boox поддържа AZW3, BMP, CBR, CHM, DjVu, DOC, DOCX, EPUB, FB2, HTML, JPG, mobi, PDF, PNG, PPT, PPTX, PRC, RTF, TIFF, TXT и ZIP. Ако нямаш колекция от книги, можеш да изтеглиш приложението на Ozone за електронно четене от Google Play и да се възползваш от безплатните електронни издания.

Той може да бъде закупен от Ozone.bg за около 450лв.

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.