You are currently viewing Ревю на Boox Nova Air C, мнение, цена и функции.

Ревю на Boox Nova Air C, мнение, цена и функции.

Onyx Boox Nova Air C е последно поколение електронен четец и цифров таблет за водене на бележки. В него е използвана технологията On-Cell E INK, която значително увеличава точността на цветовете и разширява тяхната гама. В резултат получаваме по-богати и живи цветове във всяко любимо цифрово съдържание, като комикси, списания и дори корици на електронни книги. Това може би е най-добрият E INK Kaleido Plus 7.8 на пазара. Продава в комплект със стилус.

Съдържание:

Екран

Boox Nova Air Color разполага със 7,8-инчов дисплей E INK Kaleido Plus, с технология On-Cell Touch. Какво е On-Cell? Това е подобрен вид екран тип „електронна хартия“. Той включва сензорно докосване директно върху електронната хартия – което прави дисплея по-наситен за потребителя. Тази нова технология драстично повишава производителността на черно-белите дисплеи с 30% и увеличава контраста за един по-ясен и отчетлив текст. С E Ink Kaleido Plus контраста и наситеността на цветовете се увеличават съответно с 40 % и 15 %. Boox Nova Air C е първият продукт, който използва On-Cell Touch.

Boox Nova Air C display
ревю на Boox Nova Air C екран

Разделителната способност

Разделителната способност на черно-белия дисплей е 1404×1872 с 300 PPI, а цветната разделителна способност е 468×624 със 100 PPI. Екранът е защитен със слой от AG стъкло. Рамките са приятни и тънки отстрани, но са малко по-големи в горната и долната част. Има 36 бели и кехлибарени LED светлини, така че е налице система за предно осветяване на дисплея. Потребителите могат да регулират светлината, яркостта и наситеността на цветовете, за да получат желаните от тях ефекти. Двуцветните предни светлини в освежаващо бяло и уютно жълто правят 4 096-те цвята да изглеждат почти перфектно във всякаква среда.

Onyx използва екран WACOM. Той идва с тяхното основополагащо приложение за водене на бележки, което има над 16 различни цвята и нюанси за свободно рисуване, водене на бележки или просто редактиране на PDF файлове. В комплект получавате техния стилус Boox Pen Plus, който има над 4096 степени на чувствителност към натиск.

Процесор – Ревю на Boox Nova Air C

Под капака се крият осемядрен процесор Snapdragon 662, 3 GB RAM и 32 GB вътрешна памет. Можете да се свързвате с интернет чрез WIFI. Моделът поддържа безжични слушалки или външен високоговорител за аудиокниги, музика, подкасти и други, благодарение на Bluetooth 5.0. Ако не ви се иска да използвате слушалки, в долната част има два стерео високоговорителя, които имат невероятен звук. Има порт USB-C, който е полезен за зареждане на електронния четец към вашия компютър или MAC, или дори към стандартно зарядно устройство. Захранва се от батерия с капацитет 2000 mAh, която би трябвало да е достатъчна за няколко седмици редовна употреба. Размерите са 194×136,5×6,3 мм, а теглото е 235 г.

Какво получавате в комплекта?

Опаковката на Boox Nova Air C е изцяло черна. При отварянето на кутията се вижда самият електронен четец, поставен в статично защитена торбичка. Получавате стилус, кабел от USB-C към USB-A, ръководство за бърз старт и гаранционна информация. Boox Nova Air C има черно-зелен корпус, който също е изработен от висококачествен алуминий. Страничната част на Nova Air C е магнитна, така че можете да прикрепите придружаващия стилус, като това ще ви гарантира, че няма да го загубите.

ревю на Boox Nova Air C графики

Софтуер – Ревю на Boox Nova Air C

Една от най-добрите причини да инвестирате в марката Onyx Boox е операционната система Android , това устройство използва Android 11. Google Play е на разположение, което го прави изключително привлекателно за потребителите, които искат да инсталират приложения и да ги актуализират. Onyx също така редовно актуализира фърмуера, по този начин се решават грешки и се въвеждат нови функции и подобрения. Поддържат се много езици, включително английски. Това прави цялата гама Onyx Boox съвместима с повечето международни езици в Европа и Северна Америка.

Началният екран е много изчистен откъм дизайн. В страничната лента ще откриете списък, който включва библиотека, книжарница, бележки, съхранение, приложения и настройки. Ако докоснете горния център на екрана, има падащо меню, което ви дава различни бързи настройки, като WIFI, Bluetooth, завъртане на екрана, скрийнкаст, режими на скорост, управление на дисплея, активиране или деактивиране на докосването с пръст и изглед на разделен екран. Можете също така да стартирате две приложения едновременно в пейзажен режим. Основният начален екран има постоянен радиален циферблат, който при щракване върху него предоставя редица преки пътища. Има шест такива по подразбиране – от стартиране на отделни приложения до обновяване на цялата страница. То може да бъде позиционирано където пожелаете или да бъде напълно деактивирано. Циферблатите могат да бъдат персонализирани и да правят различни неща – от стартиране на приложения до различни системни настройки. Ако ви се налага да прескачате между различни менюта, за да получите достъп до едни и същи неща, можете да ги добавите за да спестите време.

Настройки

Съществуват редица допълнителни настройки, които е важно да се отбележат. Можете да променяте нивата на контраст, което означава, че можете да направите черния текст по-тъмен или да смените фона в по-тъмни нюанси на сивото. Има и различни режими на скорост, които можете да използвате, което значително подобрява производителността. Това е важно, ако възнамерявате да играете игри, които имат много анимации, или да използвате приложения за електронно четене, които са създадени за смартфони. Може би искате да направите скролването в Play Store по-плавно, а същото важи и за сърфирането в интернет.

Режимът по подразбиране е режим на четене, той осигурява много изчистено изживяване, чудесно за четене на електронни книги или рисуване. Режим A2 е добър за редактиране на PDF файлове, тази опция леко влошава качеството на изображенията, като повишава производителността. Режимът Speed е повишена форма на A2, той е добър за сърфиране в интернет, достъп до Play Store или възпроизвеждане на сложни анимации в приложенията, като например анимираните обръщания на страници в Kobo или Overdrive Libby. Режимът X-Mode е идеален за реално повишаване на процесорната честота, за да можете да играете игри или да гледате видеоклипове в YouTube. Някои от различните режими имат своите недостатъци, но със сигурност ще намерите подходящият.

Един от най-подценяваните елементи на Nova Air Color е OCR, което е оптично разпознаване на символи. Той сканира изображенията за думи и автоматично създава текст, ако изображението го съдържа. То може да се използва безплатно 5 пъти на ден или 10 пъти на ден, ако имате безплатен акаунт в Onyx Boox.

Екранът за сън има изображение по подразбиране. В менюто с настройки има опция за качване на собствено изображение, така че има известно ниво на персонализация.

Четене – Ревю на Boox Nova Air C

Onyx Boox разполага със собствено приложение за електронно четене, което има много функционалности и се нарича Neoreader. То поддържа TXT, HTML, RTF, FB2, FB2.zip, DOC, DOCX, PRC, MOBI, CHM, PDB, EPUB, JPG, PNG, GIF, BMP, PDF, DjVu, MP3, WAV, CBR, CBZ. Единствените други електронни четци, които се доближават до този брой поддържани формати, са Pocketbook.

Можете да избирате измежду 80 различни вида шрифта, да променяте размера на шрифта, полетата, разстоянието между редовете и куп други настройки, за да персонализирате изгледа. Речниците са претърпели подобрения и поддържат много нови езици. С едно дълго натискане на определена дума ще получите всички възможности за превод. Могат да се използват много различни цветове на подчертаване, за да изпъкнат определени думи или изречения. Самите думи или цели изречения могат да бъдат свързани с линкове, за да препращат към други документи в Nova или към уебсайтове.

Стилусът може да се използва за рисуване върху EPUB книги, като тези редактирани книги могат да се запазват като самостоятелен файл и след това да се споделят чрез имейл или облачната услуга.

Цветни файлове

Тъй като Nova Air Color има цветен екран, това наистина го прави подходящ за четене на съдържание от нов тип. Можете да четете учебници за училище или университета, графики, диаграми и всичко наистина може да бъде показано в пълния си блясък, а E INK технологията е много щадяща за очите. Комиксите, мангата, уебмузиката – всичко изглежда чудесно, въпреки че може да се наложи да намалите или увеличите размера, за да пасне добре на екрана. Много PDF файлове са проектирани за екрани с размер А4 или А5, които обикновено са 10,3 или 13,3, и тъй като Nova Air C има 7,8-инчов екран, никога няма да можете да ги гледате в цял формат. Може да се наложи да настроите лентите с плъзгачи за промяна на наситеността или дълбочината на цвета, за да изглежда добре цветното съдържание.

PDF файловете могат да се редактират в портретен или пейзажен режим. Стилусът има пълен контрол върху добавянето на анотации или рисуване в различни цветове. Можете да избирате между 18 различни цвята. Редактираните PDF файлове също могат да се запазват като отделни файлове и да се споделят по имейл или в облака.

ревю на Boox Nova Air C графики

Приложения – Ревю на Boox Nova Air C

Тъй като е с Android 11 и Google Play, не липсват специализирани приложения. Neoreader, по принцип е предназначено за четене на книги с отворени източници и безплатни такива, които се намират в книжарницата Onyx. Но много хора искат да четат електронни издания или аудиокниги от обществената библиотека, или просто имат обширна колекция от заглавия, които са закупили от онлайн търговци на дребно. За целта можете просто да влезете в Google Play и да изтеглите Libby, Kindle или други специализирани приложения за четене, които пожелаете.

Рисуване и водене на бележки

Boox Nova Air C е специално цифрово устройство за водене на бележки, на което можете да рисувате, да си правите записки и всичко това да е цветно. Могат да се избират 18 различни цветови комбинации, докато при Pocketbook Inkpad Color има само 8, които по принцип са само основните цветове. Има различни четки, моливи, химикалки и могат да се установят различни настройки за дебелина. Могат да се импортират форми или снимки и да се създават шаблонни фонове.

ревю на Boox Nova Air C бележки

Писалката в комплекта

Onyx не използва Pen 2 Pro или Pen 2 Plus при този модел, а вместо това използва писалката, която е в комплект с Nova Air. Тя е черна, има шестоъгълен дизайн и разполага с 4096 степени на чувствителност към натиск. Перото изпъква малко повече от типичния им черен стилус, който се доставя с всички други техни продукти. Този нов стилус предлага прецизност при рисуване. Дясната страна на Nova Air C е магнитна, така че стилусът автоматично се закрепва. Това ще помогне да не го губите и да не се чудите „къде го оставих?“.

Компанията Onyx използва изкуствен интелект в своите продукти. Nova Air C има микрофон в долната част на екрана и можете да използвате функцията за превръщане на глас в текст, за да преобразувате аудио бележки в текст. Това е полезно, ако сте на лекции или в класната стая, защото можете да си запишете лекциите, а после да ги превърнете в текст, което прави воденето на бележки много по-лесно, отколкото писането на ръка. Можете също така да записвате аудио бележки с наличния аудио плейър и да ги импортирате в бележките.

Много ми харесва възможността за рисувате в пейзажен режим със стилуса. Той има софтуерно базирана система за въртене, не разполага с жироскоп или акселерометър.

Преди година Onyx разработи система, която ви позволява да използвате слоеве и добавя възможността наистина да пренесете рисуването на следващото ниво. Наистина го прави незаменим като инструмент за създаване на изкуство. Със сигурност улеснява коригирането на грешки, тъй като можете да изтривате неща на определени слоеве, вместо да изтриете всичко. Рисуването върху екрана се усеща естествено, когато рисувате със стилуса върху стъкления екран.

ревю на Boox Nova Air C бележки

Обобщение – Ревю на Boox Nova Air C

Да се твърди, че това устройство е напълно функционален електронен четец, е меко казано. То притежава почти всички функции, които понастоящем притежават конкурентите му на пазара. То е свръхмощно устройство в най-добрия си вид, с цена от среден клас и приятно, точно, и бързо потребителско изживяване. Устройството възпроизвежда видеоклипове с почти перфектно качество със звук от стерео високоговорител. Трудно е наистина да си представим докъде изобщо могат да стигнат електронните четци оттук нататък.

За кого е подходящ Boox Nova Air C?

Купете го, ако…

  • Искате цветни, цифрови бележки

Boox Nova Air C осигурява достатъчно цвят, за да придаде настроение на вашите бележки. Реагира бързо на стилуса и предлага много възможности за избор на четки, за да проявите творчество.

  • Обичате да работите под слънцето

Докато традиционните LCD екрани страдат при интензивно осветление, дисплеят E Ink в Boox Nova Air C е готов да се грее на слънчева светлина, като осигурява ясна и ярка картина на открито.

  • Искате сериозно гъвкав електронен четец

Електронните четци се предлагат във всякакви форми и размери, но много от тях са ограничени от своите операционни системи и дисплеи. Nova Air C е изключително гъвкав в това отношение, като поддържа Android и Google Play Store.

Не го купувайте, ако…

  • Искате само електронен четец

Onyx Boox Nova Air C е мощен електронен четец, но всички допълнителни възможности, които предлага, имат своята цена. Като се има предвид, че можете да се сдобиете с Pocketbook за по-малко от 250лв., е трудно да оправдаете плащането на четири пъти повече за Nova Air C, ако искате само да четете. Дори черно-белият Nova Air би бил по-добър вариант.

  • Не обичате да се занимавате с настройки

Nova Air C не е продукт от типа „той просто работи“. Той се справя добре с много неща и може да се адаптира към различни ситуации, но са необходими редовни промени в настройките, за да се възползвате максимално от него. Ако искате таблет, който просто работи за всичко, което правите, това не е той.

Характеристика на Boox Nova Air C:

ИМЕ НА СПЕЦИФИКАЦИЯТАХАРАКТЕРИСТИКА
Тип на дисплеяE INK Kaleido Plus 7.8
Разделителна способност на дисплея1404 × 1872
Размер на дисплея7.8 inch
Оперативна памет3 GB
Процесор8 ядрен, 2.0 GHz
Тъч СкрийнДа
Вътрешна памет32 GB
БатерияLi-Pol, 2000 mAh, издържа до 28 dni
Wi-FiДа
USB изходДа
BluetoothДа
ФорматиBMP, CBR, CBZ, CHM, DjVu, DOC, DOCX, EPUB, FB2, FBZ, GIF, HTML, JPG, MOBI, PDF, PNG, TIFF, BMP, PRC, RTF, TXT, WAV, MP3
Размери194 x 136.5 x 6.3 mm
Тегло235 g
Предлагани цветовеЧерен
В комплекта са включениЕлектронен четец, Стилус, кабел USB Type-C, кратко ръководство, листовка с гаранционна карта

Ако все още се колебаете, можете да разгледате нашата класация за най-добрите електронни четци.

Търсите, следващо ниво четец? Разгледайте Onyx Boox Note Air 2 Plus

Ръководство за Boox Nova Air C:

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.