You are currently viewing Ревю на Kindle Paperwhite 2015 мнение, цена и характеристики

Ревю на Kindle Paperwhite 2015 мнение, цена и характеристики

Ревю на Kindle Paperwhite 2015

Съдържание:

Ако сте харесали последния електронен четец Paperwhite на Amazon, версията от 2015 г. ще ви хареса още повече. Модел Paperwhite 2015 не е най-новият от серията на Kindle. На пазара вече можете да откриете Paperwhite 2018 и Paperwhite 2021, но модел 2015 е първият, който въвежда 300 ppi, по-висока разделителна способност на дисплея. С подобреният екран и с изгодната си цена този четец заслужава да привлече вниманието Ви и да го вземете предвид, когато избирате своето устройство.

Визуално устройството не се различава от своите предшественици. Разполагате с бутон за включване, светлинен индикатор и микро USB порт за прехвърляне на данни. Няма никакви ръчни бутони за обръщане на страниците и маневриране по менютата, така че сте принудени да използвате само тъчскрийна на екрана.

Екран

При стартиране на началният екран имате опции за начало, назад, осветление, регулиране на светлината, търсене на книги в Амазон магазина и Goodreads. Ако не сте запознати с Goodreads това е социална мрежа за четящи хора, където можете да давате своята оценка и мнение за книгите, които сте прочели. Kindle Paperwhite 2015 Ви дава възможност  да превключвате между няколко изгледа и  да създавате колекции на книгите си.

Дисплеят му с 300ppi наистина е стъпка напред и прави четенето по-приятно от всякога, а вградената светлина, разбира се, също се завръща, за да ви осигури комфортно четене дори в тъмна среда.

Kindle Paperwhite 2015 е снабден с монохромен екран с размер 6 инча. Това, което отличава модела от предходните е доста по-високата разделителна способност и резолюцията от 1440 x 1080. Какво всъщност означава това за нас потребителите?

Текстът е много по-отчетлив, което прави четенето не натоварващо. Пикселите са почти незабележими и спокойно можете да четете дребен текст. Това Ви позволява да намалите размера на шрифта без това да дразни очите. Ако обичате да прекарвате дълги часове погълнати от книга, това е много голямо предимство. 

Вградената подсветка Ви позволява да се наслаждавате на четивото си по всяко време на деня. Имате възможност да регулирате силата на светлината, но модела няма вградена автоматична такава функция, трябва да го правите ръчно.

Докосването на централната или дясната част на екрана води до преминаване към следващата страница, което става доста бързо, докато докосването на крайния ляв край води до връщане на една страница назад, а докосването на долния ляв ъгъл ви позволява да превключвате между преглед на очакваното оставащо време до края на книгата или на главата, или на страницата или мястото, на което се намирате.

И накрая, с едно докосване в горната част ще се появи лента с менюта, която ви позволява да персонализирате начина на четене. Да промените яркостта, да потърсите нещо в книгата, да преминете към определена глава или да промените шрифта, размера на текста, полетата и разстоянието между редовете. Тук ще откриете новия шрифт Bookerly, въпреки че Kindle Paperwhite 2015 г. така или иначе го използва по подразбиране.

Текст

При по-старите модели се наблюдава един основен проблем с визуализацията на текста, което от Kindle са се постарали да коригират с модел Paperwhite 2015. Новата машина за набор на текст има за цел да поправи всичко това, както и да направи по-големите размери на шрифта по-четивни, с намалено бяло пространство и без прекъснати изречения. Освен това се добавят капки (голяма главна буква, използвана като декоративен елемент в началото на абзац или раздел), където е приложимо, които преди често липсваха в електронните книги. Вече можете да се наслаждавате на приятно подреден текст без излишно разстояние между думите и неприятното накъсване на изреченията.

От Kindle са осигурили много опции да персонализирате размера на текста, видът на шрифта, като дори са добавили свой собствен Bookerly. Той е вдъхновен от съществуващите шрифтове, по-специално Palatino и Caecilia, но е проектиран за използване на цифрови екрани с цел да помогне на потребителите да четат по-бързо и с не натоварващо за очите при всякакъв размер на шрифта.

Ако някога не сте сигурни какво означава дадена дума при четене, можете просто да я натиснете продължително, за да получите определение. Можете да поставяте отметки на страници, да подчертавате текст, да четете в хоризонтален режим и да активирате функцията Word Wise, за да виждате определенията на непознати думи над самите думи, така че дори да не се налага да търсите. Amazon също така са оборудвали Kindle Paperwhite 2015 г. с нова машина за набор на текст и това променя нещата по начин, който е едновременно фин и значителен.

Батерия

Добрата новина е, че животът на батерията не е засегнат от подобренията на дисплея. Според Амазон можете да зареждате електронният си четец веднъж в месеца, ако го ползвате по 30 минути на ден.

Памет

Може би Ви се струва, че 4GB са много малко за памет, но предвид че размерите на електронните книги са много малки, тази памет ще Ви бъде напълно достатъчна да поберете хиляди книги на устройството си. И все пак, ако това не Ви е достатъчно имате възможност да си добавите допълнително карта с памет до 512MB.

Как да сваляте книги на вашият Kindle можете да прочете в статията ни тук.

Свързаност

Магазинът на Kindle е пълен със съдържание, с милиони налични книги, въпреки че всъщност навигацията в него е по-лесна от компютър, отколкото от самия Kindle Paperwhite, с неговия сив дисплей.

Добрата новина обаче е, че можете лесно да изпратите книга направо във вашия Kindle, когато пазарувате на друго устройство. Все пак, ако искате да пазарувате на самия Kindle, това е опция, където възможнността на устройството да се свързва с WiFi е най-полезна.

Още един начин за прехвърляне на съдържание е USB порта. Освен за зареждане на батерията, той се ползва за свързване на Вашият електронен четец с компютър или лаптоп.

Формати

Paperwhite 2015 поддържа всички известни формати на електронните книги. Моделът се справя доста добре с PDF файловете. Дори ако размерът на документа е голям няма да се загубите, защото имате индикатор, който Ви показва къде точно се намирате на страницата. И все пак, когато става въпрос за обширни PDF файлове, Paperwhite 2015 е предназначен само за основни PDF файлове. Вестници, списания няма да изглеждат добре. Имайте предвид, че ако документа има много изображения, тогава този четец не е най-подходящият.

Обобщение

Ако все още нямате Kindle и търсите бюджетен модел, това е този, който трябва да купите, докато ако имате по-стар модел, подобрението на екрана е достатъчно съществено, за да оправдае надграждането. Той не е вълнуващ, но има най-завършената комбинация от цена и функции, която ще намерите в Kindle.

Как се свалят книги на електронен четец Kindle?

Характеристики на Kindle Paperwhite 2015

Име на спецификациятаХарактеристика
Тип на дисплеяE-ink Монохромен
Разделителна способност на дисплея1440 x 1080
Размер на дисплея6 inch
Дълбочина на цвета16 нива на сивия цвят
Тъч СкрийнДа
Вътрешна памет4 GB
БатерияLi-Ion, издържа до 6 седмици
Wi-FiДа
USB изходДа
ФорматиPDF
DOC, TXT, HTML, MOBI, AZW, JPEG, GIF, PNG, DOCX, AZW3, BMP, PRC
Размери169 x 117 x 9.1 mm
Тегло205 g
Предлагани цветовеМатово черно
В комплекта са включениЕлектронен четец, кабел USB Type-C, кратко ръководство, листовка с гаранционна карта

Ако все още се колебаете, можете да прочетете нашата класация за Електронни четци.

Ръководство за употреба на Kindle Paperwhite 2015

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.