You are currently viewing Ревю на „Копнеж“ от Трейси Улф

Ревю на „Копнеж“ от Трейси Улф

Книга: Копнеж

Автор: Трейси Улф

Поредица: Копнеж книга 1

Издателство: Егмонт

Година:2020

Копнеж

„Ако не живееш на ръба, значи заемаш твърде много място…“

Целият ми живот се промени в мига, в който прекрачих прага на академия „Катмиър“. Нищо в това място или в учениците, които учат тук, не изглежда каквото е. И ето ме мен – прост смъртен сред богове… или чудовища. Все още не мога да реша към коя от враждуващите фракции принадлежа, ако изобщо принадлежа някъде. Знам със сигурност, че единственото нещо, което ги обединява, е омразата им към мен.

Джаксън Вега. Вампир, който не е изпитвал нищо стотици години и криещ у себе си страховити тайни. В него има нещо, което ме привлича. Нещо тайнствено и наранено, което пасва на моята изтерзана душа.

И което може да погуби и двама ни.

Защото има причина Джаксън да се е предпазвал вече толкова години. А сега някой всячески се опитва да пробуди заспалото чудовище и аз няма как да не се запитам: не съм ли просто примамка…

Ревю през моя поглед

Днес Ви представям „Копнеж“ на Трейси Улф през моя поглед.

 Първата книга от трилогията ни среща с Грейс, момиче останало сираче. Животът ѝ се преобръща веднъж след инцидента с родителите ѝ и втори път, когато се озовава в загадъчно училище в Аляска, под опеката на чичо си. Момичето усеща, че училището не е просто гимназия и нещо странно витае по коридорите. Отнема ѝ време да разбере и приеме истината, която ще внесе яснота и за нейното собствено минало. По коридорите Грейс без да знае се разминава с вещици, дракони, върколаци и разбира 

се вампири. Джаксън Вега е „момчето“ , което приковава вниманието на Грейс. Един от последните чистокръвни вампири, Джаксън е един от малкото родени вампири. Той е тартора в училище “Катмиър”. Най-силният от вампирите, Джаксън диктува правилата в своята клика. Грейс от друга страна е човешко същество спусната, като с парашут в свят, който не познава. Свят, в който нейният живот  не струва нищо.

Второстепенни образи 

Други герои в книгата са Мейси и Флин. Мейси е братовчедка на Грейс и най-добрата ѝ приятелка в училището. Усещайки  подкрепата, Грейс успява да намери подход сред другите ученици и малко по- малко  своето място в магическия свят, в който е попаднала. Мейси е представена пред нас, като хората, които бил определила, като акумулатор. Всеки човек в реалния или магическия свят има нужда от малко побутване, от малко хъс и дори подобен тип хора дават силата да се изправиш пред всяка трудност с високо вдигната глава. Именно такава е и Мейси, тя до голяма степен е експанзивна натура, но освен бурните ѝ реакции, тя успява да събуди вътрешната сила  у Грейс и нашето момиче да се събере  и да се  изправи след трудностите през които е преминала.

Различни гледни точки 

Флин от друга страна е дракон, който печели с чар всеки, който се изпречи на пътя му. Харизмата му пленява и Грейс, тя усеща добър приятел и съветник в неговите очи. В началото от нея  е скрита една истина. Флин е единственият дракон, на който Джаксън е можел да повери живота си. До момента, в който отговорен за смъртта на близък до Флин  се оказва Хъдсън. По-големия, по-свирепия и по-силния от двамата братя Вега. Оказва се, че Хъдсън Вега притежава “силата” на силите и същия този предизвиква един магически, свръхестествен геноцид в света на митичните същества. В книгата Трейси Улф не ни излага готовите отговори, ние не знаем какво се случило с Хъдсън.  Виждаме гледната точка на голяма част от героите, разбираме какво е направил Хъдсън. Цяла книга имаме една изложена теза защо Хъдсън е избил толкова много свръхестествени същества. На мен обаче тези доводи не ми стигаха, аз исках доказателство. От друга страна пък по-големият брат Вега също има свои поддръжници, които страдат от това,че него вече го няма. Тук вече става интригата. Кой колко има да губи?

Кой колко е готов да плати за отмъщение?

Ще има ли сили Джаксън хем да докаже любовта си, хем да защити достойнството си? 

 Да си призная бях скептично настроена, но авторката ме изненада и доколкото чувам изненадите тепърва предстоят. Корицата много ми прилича на друга вампирска история. Дори открих прилика освен със Здрач, но и с Паднали ангели. 

 Това не е книга, която ще ви натовари, която ще ви разстрои или пък впечатли особено. Чете се лесно, не е толкова предсказуема. Харесва ми, че няма ясно изразен злодей. Загатва се, че братът на Джаксън е именно такъв, но ясни доказателства няма. Останалите герои имат основатели причини за лошотията си. Всеки се бори за своята истина. 

Дадох на книгата 3,5 звезди. Не мога да я определя, като любима, но в никакъв случай не е разочарование. 

P.S.  Кой нормален вампир би се казвал Джаксън Вега?

P.S.2 Имам предчувствие, че на господин Вега не му е чиста работа.

Още книги от поредицата:

„Камък“

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.