You are currently viewing Ревю на “Позлата” от Рейвън Кенеди

Ревю на “Позлата” от Рейвън Кенеди

Книга: Позлата

Поредица: Книга 1 от Позлатена пленница

Автор: Рейвън Кенеди

Позлата

Злато.

Златни подове, златни стени, златни мебели, златни дрехи. В „Хайбел“, замъкa, изсечен в замръзналите планини, всичко е направено от злато.

Дори аз.

Крал Мидас ме спаси. Избави ме от бедността и ме постави на пиедестал. Аз съм неговата Скъпоценна. Неговата любимка. Жената, която той дари със златното си докосване, за да покаже на всички, че принадлежа на него. За да покаже колко е могъщ. Той ми осигури защита, а аз му отдадох сърцето си. Не ми е позволено да напускам пределите на двореца, за да съм в безопасност.

Докато войната и предателството не достигнаха до нашия златен замък. Докато не срещнах чудовищата, от които клетката ми трябваше да ме пази.

Изведнъж доверието ми бе пречупено. Любовта ми бе поставена пред изпитание. Изведнъж всичко, което съм мислела, че знам за Мидас, се оказа лъжа.

В светът на Ореа има шест кралства. Крал Мидас или златният крал управлява шестото. На трона на всяко кралство може да седне само човек притежаващ магия. Мидас, както своя съименник от мита може да превръща всичко до, което се докосне в чисто злато.

Арин е сираче, израснало на улицата. Животът ѝ никак не е лек, докато не се появява чаровният Мидас, който я спасява от мизерията и ѝ обещава по-добър живот. Когато той застава на трона на шестото кралство Арин става негова фаворитка и той я дарява със своето златно докосване. Всичко в двореца на Мидас е от злато, включително клетката, в която главната героиня живее от 10 години.

Митът за Мидас

Идеята на Рейвън Кенеди да пресъздаде митът за Мидас е нещо, което не бях срещала до сега и определено ми допадна. Светът на Ореа също изглежда много обещаващ и, ако авторката успее да разшири обхвата му ще стане още по-привлекателен. В първата книга успяваме да се докоснем едва-едва до Кралете властващи над другите Кралства. Искаше ми се Рейвън Кенеди да отдели малко повече страници върху това да изгради и другите 3 царства. За съжаление добиваме представа само за няколко владетеля и техните магически сили.

Противоречиви човешки отношения

Отношенията между героите са друга интересна част от “Позлата”. Главната героиня на пример е лудо влюбена в Мидас, който я държи в клетка от 10 години. За щастие в главите има включена и малко предистория, за да се обоснове това влечение на Арин. И все пак всичко около образа на Мидас е една голяма мистерия. През по-голямата част от книгата можех категорично да го мразя и да го подозирам в какво ли не, но имаше и такива моменти, в които в отношението му към Арин ясно личи някаква форма на привързаност. Мания за притежание или засилено закрилничество?

Не всичко е златно в Позлата

За щастие Рейвън Кенеди успява да изненада с няколко интересни обрата и изненади в сюжета. Въпреки че усетих книгата мудна на моменти и не особено динамична отколкото по-принцип обичам, авторката задържа вниманието на читателя. “Позлата” е типична първа книга и в нея авторката освобождава буквално и преносно главната си героиня, и ни разкрива истинската ѝ същност. Естествено остават много неизвестни, които тепърва трябва да бъдат разкрити, да се надяваме, че това ще стане още в книга две. А и каква интрига би било, ако не се завърже един любовен триъгълник… 

Нещото, което ще оценя отрицателно и, което повлия на оценката ми е изобилието от сексуално насилие в книгата. Да “Позлата” е четиво за възрастни! Не мисля, че имаше глава, в която да не присъстваше грубо и вулгарно отношение от мъжете към жените. Арин е държанка в харема на Мидас и това сигурно предразполага да присъстват такива елементи в книгата, но си беше прекалено.

Ако това е хитър подход да се повдигне вниманието на читателя и да се обърне внимание на малтретирането на жените и третирането им като сексуален обект, то Рейвън Кенеди определено успя.

Оцених “Позлата” с три звезди, заради интересната идея на сюжета и определено различната “магия” в светът на Ореа. Тая големи надежди втората книга да успее да повиши мнението ми за поредицата и определено ще ѝ дам шанс.

Издателство Егмонт

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.