You are currently viewing Ревю на “Разбитото око” от Брент Уийкс

Ревю на “Разбитото око” от Брент Уийкс

Книга: Разбитото око

Автор: Брент Уийкс

Поредица: Светлоносеца книга 3

Разбитото око

Всяка тайна крие истина…

Пробуждат се стари богове, отцепват се сатрапии, Хромарият се бори с изтичащото време, за да намери единствения, който може да сложи край на гражданската война, преди да е погълнала света. Но Гавин Гайл е пленен от отдавнашен враг и е окован на весло в пиратска галера. По-лошото е, че той не само е загубил силата си на Призма, а изобщо не може да използва магия.

Лишен от закрилата на баща си, Кип Гайл се изправя срещу майстор на сенчестите интриги – неговият дядо иска да посочи следващия избраник за Призма и да притежава истинската власт. И макар че му помагат Тея и Карис, Кип трябва да надмине себе си в хитроумието, за да оцелее в сблъсъците между благородници, религиозни секти, бунтовници и възраждащ се орден на потайни убийци, които се наричат Разбитото око.

Брент Уийкс умее да пише интригуващо фентъзи и “Разбитото око” е поредното доказателсвто за това.

“Разбитото око” е третата книга от поредицата за “Светлоносеца” и не може да се чете като самостоятелна история. Издадена е през далечната 2015 година, а на българският пазар е под знака на издателсво Бард. Произведението е обемно, цели плътни 812 страници без картинки. 

Какво Ви очаква …

В третата книга от историята за Гавин Гайл фокусът е върху синът му Кип. Проследяваме обучението му в школата на Черната гвардия. Момчето умее да си създава врагове сред влиятелните семейства от Седемте сатрапии, а съюзниците му никак не са много. Животът на шишкото от Тирея е под заплаха. Дядо му Андрос го презира и се опитва да вгорчи още повече положението на копелето на Гавин. Кип трябва да се справи с много предизвикателства и обучението за Черната гвардия е само едно от тях.

В “Разбитото око” отново се проследяват няколко сюжетни линии. Паралелно с животът на острова пред читателят се разкрива другата фронтова линия и премеждията на Гавин след края на битката при Ру. Цветният принц и неговата армия продължават своето настъпление към центъра на империята Хромарият. Без Призмата, която да уравновесява цветовете, старите богове се завръщат. Целият им свят и религизни вярвания са на прага на тотален срив, без надежда за спасение. Единственият, който има силата да се справи е изгубен, пленен и пречупен. 

Какво аз не очаквах

Казах го за първите две книги, ще го кажа и сега: Брент Уийкс умее да вълнува и запленява читателите. Макар сюжетът да проследява историите на няколко главни героя, изобщо не е накъсан и объркващ. Всяко от дейсвията е причинно представено пред читателя. Представете си цялата история като огромен пъзел. Авторът е този, който Ви подава парченцата, но те никога не са подред. Вие не знаете какъв е пъзелът и с всяки нов детайл пейзажът се разкрива малко по малко. Защото историята за Призмата не е само на Гавин. Тук са преплетени много легенди, стари сплетни и интриги. Голямата картинка не е Гавин Гайл, дори злодеят в историята не е Андрос Гайл, а тук се крие нещо по-обширно, по-мащабно от семейната история. 

Книгата е обемна, но не е лишена от дейсвие и със сигурност няма да Ви доскучае докато я четете. Страниците отново са изпълнени с екшън и интриги. “Разбитото око” е и доста кървава книга, дори на моменти е брутална. Езикът, който авторът използва понякога е доста “богат” и подробностите, с които описва човешките нечистотии и похотливи желания със сигурност не е за всеки.

Допада ми начинът по, който Брент Уийкс постепенно ни разкрива същността на религията на Хромарият. Защо се е стигнало до войната с Цветният принц и неговите възгледи за несправедливостта към цветните бесове? Всичко това е от многото неща, които изграждат този многопластов сюжет.

Героите на Уийкс не са лишени от физическо и емоционално израстване. Кип е най-явният пример за това. В началото на историята той беше плямпалото, момче изпълнено с толкова много съмнение и ненавист към самия себе си, че на моменти това изобщо не поражда никаква симпатия, въпреки окаяната му съдба. През тези 3 книги копелето на Призмата израстна до почти достоен съперник на паяка интригант Андос. Кип успява да блесне с остър ум и целеустременост, която е забъркана с типичната за тинейджърските му години импулсивност. Героят на Трошача израства пред очите ни, а съм и сигурна, че това няма да е всичко, което ще видим от него.

Краят на “Разбитото око” е не просто взривяващ,

той е като атомна бомба за всичките Ви очаквания. Не оставя и капка съмнение, че ще продължите със следващата книга. Съжалявам единствено, че няма да имам възможност да довърша поредицата, защото не е издадена в България. От издателсво Бард са превели само първите 3 книги и дори те се намират вече трудно. 

Давам на “Разбитото око” заслужени 5 звезди. Ако сте любител на битките това е книгата за Вас. Ако не сте лабилни и можете да прочетете няколко реда за технологията на ослепяване на осъдените или, ако сте понесли описанието за животът на Дазен в затворът му под дворецът на Призмата, то историята ще Ви допадне. Да, Брент Уийкс може да бъде доста изчерпателен в описанията си и може да Ви накара да настръхнете, но също така е майстор на изненадите. Няма как да Ви подготвя за всичко, което Ви очаква сред страниците на книгата, а и не искам. Препоръчвам Ви горещо поредицата “Светлоносецът” и се надявам скоро да добавя към колекцията си и останалите книги издадени на български език.

Още от поредицата:

„Черната призма“

„Заслепяващият нож“

Издателство: Бард

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.