You are currently viewing Ревю на “Дом на Вериги” от Стивън Ериксън

Ревю на “Дом на Вериги” от Стивън Ериксън

Книга: Дом на Вериги

Автор: Стивън Ериксън

Поредица: Малазанска книга на мъртвите книга 4

Дом на вериги

Епическо повествование, което ви кара да искате още!

Стивън Р. Доналдсън

В далечната Рараку, в недрата на Свещената пустиня пророчицата Ша’ик чака със своята бунтовническа армия. Но това чакане никак не е леко. Пъстрото ѝ обкръжение от бойни водачи – племенни вождове, Върховни магове и един малазански Юмрук ренегат с неговия чародей – е вкопчено в жестока борба за власт, заплашваща да разкъса въстанието отвътре. А самата Ша’ик страда, обсебена от мисълта за своя най-жесток враг, онази, на която трябва да отмъсти, Тавори… родната ѝ сестра.

Така започва величавата нова глава на “Малазанска Книга на мъртвите” – епично сказание за война, интриги, магия и измяна. Стивън Ериксън е един от най-оригиналните, надарени с богато въображение разказвачи в съвременното фентъзи.

Ако нечия работа заслужава похвалата “епично”, то това е творчеството на Стивън Ериксън… той лесно се откроява сред всички други, пишещи съвременно фентъзи.

Сказание четвърто

Сказание четвърто от Малазанска книга на мъртвите  – “Дом на вериги“ е по същество продължение на действието от „Дверите на Скръбния дом“. Връщаме се на континента Седемте града с основен фокус конфликта в пустинята Рараку. Но с една голяма разлика..

За първи път в тази книга имаме цели 200 стр., че и повече посветени само на един персонаж.  Почти сигурно е, че Вие ще мразите въпросния нов играч по всички параграфи. И все пак, той е първият получил не само много внимание, а и видимо израстване на характера. До края на книгата има много време, тъй че моят съвет е да не бъдете скептични. Е, пак ще го мразите, но с голяма възхита ☺

Сюжетни линии в Дом на Вериги

След тази първа част, Ериксън ни поднася познатите сюжетни линии и персонажи. Има разбира се и други нови. Влизат и излизат с обичайната скорост за този епос. Ако досега не сте привикнали, значи сте изгубени.

Хубавата страна на това, че не можеш да хванеш определен модел в книгите от тази поредица, е че никога не ти доскучава. Защото и тази е поредната силна и предизвикваща част.

Да, най-сетне в „Дом на вериги“ има много разкрития за света и историята. Те идват през гледните точки на други два нови герои, които освен че са интересни, успяват да дават и по-различен поглед върху нещата от историята, за които сме си мислили, че вече имаме определена визия и мнение. История, която на мен вече ми се струва, че няма начало и няма да има и край.

Другата съществена разлика (поне според мен), е че тук има и много повече посветено време за лични трансформации и много, много чисто човешка драма. Любимото ми ☺ 

Да се откъсна от голямата игра за момент и да почувствам хората в цялата тая патаклама беше изключително полезно. Както и да попълня знанията си върху някои големи въпросителни, които имах преди това. Сега има нови де, но здраве да е.

Нов Дом търси своите рицари и слуги.

Търси се и един важен трон…

Издателство: Бард

Благодарим на нашата приятелка Теодора , която сподели със нас своето ревю. Ако Ви е допаднало написаното можете да я последвате в Инстаграм black.swan.blog

Още книги от поредицата:

Ревю на “Лунните градини”

Ревю на “Дверите на Скръбният дом”

Ревю на “Спомени от лед”

Вашият коментар

Теодора Пехливанова

Казвам се Теодора и съм родена в една далечна така да се каже чернобилска година, но не чак толкова далечна галактика. ( добре де София). По образование - икономист, по професия - финансист, по душа мечтател. Винаги съм обичала да чета, но едва преди няколко години разгърнах за първи път книга от фентъзи жанра, с което отворих кутията на Пандора. А от още по-скоро се осмелих да изказвам и мнения по адрес на книгите, които чета. Благодаря на Гинчето и Дочка, с които ме запозна общата ни страст към книгите и решиха да дадат гласност на аматьорските ми ревюта в техния прекрасен блог. Обожавам света на магията и няма да се спра докато не прочета всичко - един вид никога.