You are currently viewing Ревю на Amazon Kindle Oasis 3 2019, мнение, цена и функции

Ревю на Amazon Kindle Oasis 3 2019, мнение, цена и функции

Третото поколение Amazon Kindle Oasis 3 е сред най-добрите модели, който компанията някога е създавала. Сред предимствата му е, че е оборудван с най-големия дисплей в своята гама, 7 инча с 300ppi, и използва най-новата технология за електронно мастило. Oasis има система за цветна температура, която добавя оранжеви LED светлини и придава топли нюанси на дисплея.

Съдържание:

Hardware

Kindle Oasis 3 разполага със 7-инчов капацитивен сензорен дисплей E Ink Carta HD с разделителна способност 1680 x 1264 и 300 PPI. Екранът е изработен от стъкло, а корпусът – от висококачествен алуминий. Той има дисплей с предно осветяване и е първият Kindle със система за цветна температура. И така, какво точно представлява системата за цветна температура? Тя се използва от години в електронните четци на Barnes and Noble и Kobo. Стандартният дисплей с предно осветяване има бели LED светлини в долната или горната част на рамката и проектира светлината равномерно по целия екран. Когато четете през нощта, тази светлина може да бъде ярка, дори при по-ниски настройки. Системата за цветна температура добавя оранжеви LED светлини до белите LED светлини. Това ще ви позволи да използвате и двата светодиода едновременно и помага за разсейване на бялата светлина с различни степени на оранжево. Дисплеят с предно осветление и системата за цветовете могат да се управляват с плъзгачи в менюто за бързи настройки или да се регулират автоматично в зависимост от времето на деня чрез сензора за околна светлина. Новият Oasis има общо 25 LED светлини, 12 бели и 13 кехлибарени.

В Oasis 3 има няколко начина за регулиране на цветовата температура. Можете да я регулирате ръчно с помощта на лента с плъзгач. Можете също така автоматично да регулирате яркостта с двата сензора за околна светлина над физическите клавиши за обръщане на страниците. И накрая, третата опция за използване на текущото време на деня за регулиране на яркостта, тя се основава на вашия часови пояс.

Ревю на Amazon Kindle Oasis 3 2019, мнение, цена и функции

Процесор

Под капака е разположен двуядрен процесор Freescale/NXP IMX7 с честота 1 GHZ и 512 MB RAM. Oasis има двата бутона за ръчно обръщане на страници в дясната част на екрана, а в менюто с настройки има опция за обръщане на страниците, така че нагоре е надолу, а надолу е нагоре, което е много удобно за четене на манга. Това е единственият модел на Kindle, който има физически бутони за обръщане на страници. Има и настройка за деактивиране на сензорния екран.

Теглото на Oasis е 188 г. Захранва се от батерия с капацитет 1130 mAh, която е малко по-голяма от 1000 mAh в предишното поколение Oasis. Kindle Oasis 3 е водоустойчив. Той отговаря на стандарта IPX8 на Международната електротехническа комисия (IEC) 60529 и може да издържи на потапяне в сладка вода на дълбочина до 2 метра за период до 60 минути. Ако вашият Kindle бъде напръскан с вода, избършете го с мека кърпа и продължете да четете. Ако е потопен във вода, свалете капака му, уверете се, че към устройството не са включени кабели, и не се опитвайте да зареждате Kindle, докато не изсъхне напълно. Ако е потопен в солена вода, хлорирана вода, сапунена вода или течности, различни от прясна вода, уверете се, че сте изплакнали тази течност от устройството с прясна вода, например студена чешмяна вода. След това подсушете Kindle.

За да изсушите Kindle, оставете водата да изтече през micro-USB порта, като леко потупвате страничната част на устройството, ако е необходимо. Препоръчваме ви също така да оставите Kindle да изсъхне напълно на добре проветриво място, като стои изправен, за да може излишната вода да продължи да изтича от micro-USB порта. Не се опитвайте да изсушавате Kindle с външен източник на топлина, като сешоар. Не вкарвайте чужд предмет, като памучен тампон или хартиена кърпа, в micro-USB порта, за да го подсушите.

Операционна система

Kindle Oasis 3 използва Linux като основна операционна система. Главно меню Ви дава представа за книгите, които наскоро сте добавили или сте в процес на четене. Под него се намират различни препоръки от Amazon, базирани на предишни покупки или на книги, които сте разгледали, но не сте купили. Началния екран е вашата библиотека, показваща всички корици на аудиокниги, електронни книги, графични романи или списания, които сте закупили от Amazon. 

Amazon предлага тъмен режим. Можете да го настроите в раздела за достъпност в менюто с настройки. Той ще обърне цветовете на цялото устройство, като фонът вече ще бъде черен, а текстът – бял. Когато включите тъмния екран на Kindle, предният осветен дисплей се включва автоматично, основно за да ви даде допълнителен контраст, но това може да бъде деактивирано ръчно.

Потребителският интерфейс в горната част е постоянен. 

Има бърз достъп до вашата библиотека, GoodReads, Търсене, Kindle Store и менюто с настройки. Ако плъзнете пръста си надолу от горната част на екрана, ще получите падащ списък с бързи опции, който ви позволява да регулирате дисплея с предно осветяване, системата за цветна температура, WIFI и самолетния режим. Налично е и пълно меню с настройки, но опциите се променят в зависимост от това на кой екран се намирате. Например на главния начален екран основното меню с настройки Ви дава възможност да контролирате повечето аспекти на устройството. Когато четете книга, то Ви дава предимно функции като X-Ray, Wordwise, флашкарти, Prime Reading и контрол на шрифта. При пазаруване повечето от тях се въртят около прескачането на специални раздели, като Kindle Store, Audiobook Store, Kindle Unlimited и др. 

Менюто на библиотеката вероятно е мястото, където ще прекарате най-много време, освен в Kindle Store. Можете да сортирате по съдържание, като например електронни книги, аудиокниги и комикси. Amazon счита графичните романи и мангата за комикси, така че цялото това съдържание може да се сортира самостоятелно. Можете също така да сортирате по документи, автор, заглавие и дата, което е стандартно.

Ревю на Amazon Kindle Oasis 3 2019, мнение, цена и функции

Формати

Kindle Oasis 3 поддържа Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, MOBI, PRC; HTML DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, PMP чрез конвертиране; Audible аудио формат (AAX).

Функции

Преди няколко години Amazon разработи шрифт, наречен Ember и Ember Bold, и този електронен четец също го поддържа. Ember е създаден, за да даде на хората с нарушено зрение наистина удебелен шрифт, който да улесни четенето. Новият Oasis разполага с възможност за bold настройка, която може да направи всеки шрифт по-силен. Можете да направите това с Caecilia, Bookerly, Ember или някой от другите шрифтове по подразбиране. В лентата с плъзгача има множество опции за увеличаване на удебеляването.

Ако се нуждаете от очила или имате нарушение на зрението, не само че има допълнителни удебелени шрифтове, но всъщност можете да мащабирате потребителския интерфейс и целия текст на устройството с функция за достъпност, за да увеличите размера на всичко.

Когато четете книга, има профили, които могат да персонализират любимите ви оформления за четене. По подразбиране има няколко, но можете да ги изтриете и да създадете свои собствени. Това може да гарантира, че изборът на шрифт, размерът на шрифта, полетата, разстоянието между редовете и полетата Ви ще бъдат запазени.

Когато четете електронна книга, можете да си водите бележки, да подчертавате и да правите анотации. Можете да търсите думи във вградения речник и да имате достъп до тях в Уикипедия. Kindle също така използва Bing Translations във всички свои електронни четци, така че можете да преведете определена дума или текст от един език на друг. Ако маркирате блок от текст или отделна дума, вместо да ги търсите, можете да ги споделите чрез Twitter, GoodReads или имейл. 

Kindle Oasis разполага със система, наречена X-Ray. Тя ще ви посочи всички главни и второстепенни герои в книгата и ще ви съобщи на коя страница са споменати и ще даде кратка биография на героя. Оазисът има нова опция в X-Ray, наречена „Изображения“, която ще ви покаже всички изображения в книгата, която четете. Повечето книги имат само корици, но има много жанрове като автобиографиите, които имат десетки.

Ревю на Amazon Kindle Oasis 3 2019, мнение, цена и функции

Аудио книги

Той може също така да възпроизвежда аудиокниги чрез Audible с чифт безжични Bluetooth слушалки или външен високоговорител.

Audible е най-големият онлайн търговец на дребно. Новият Kindle Oasis 3 разполага с функционалност за аудиокниги и можете да ги закупите в раздела за аудиокниги от книжарницата на Amazon. Когато посетите Kindle Store, има два раздела: Аудиокниги и Електронни книги. Щракването върху някоя от тях ще ви отведе до специалния раздел в Kindle Store.

Важно е да се отбележи, че интеграцията на Audible в цялата съвременна линия Kindle зависи до голяма степен от това къде живеете.

Закупуването на аудиокниги на Oasis е много лесно, при условие че вече имате акаунт в Audible. Ако нямате акаунт в Audible, можете да го регистрирате безплатно. Audible разполага с две различни системи. Можете да се абонирате и да получавате Х броя кредити на месец, в зависимост от това колко искате да платите, или да плащате за всяко заглавие поотделно, без да се абонирате.

Вграденият плейър за аудиокниги е изключително надежден. Можете да прескачате напред или назад с петнадесет секунди.  Докато слушате аудиокнига, Oasis показва колко време е останало до края на главата и има софтуерно управляван бутон за сила на звука. В долната част на екрана има Bluetooth известие, което Ви показва с какво устройство сте го свързали.

В лентата за състояние получавате информация за оставащото време до края на главата или на коя страница се намирате. Имате възможност да я скриете или изключите.

Навигирането в менютата, щракването върху опции и отварянето на електронни книги става светкавично бързо. Това се дължи на факта, че в Oasis използва двуядрен процесор Freescale IMX.7. 

Обобщение на Amazon Kindle Oasis 3

Защо да си купите Kindle Oasis 3 вместо други водещи електронни четци? От компанията залагат на персонализирани функции, които не се срещат в други електронни четци. Тяхната цел е да предоставят на хората повече възможности и това ги прави лидери на световният пазар. Ако имате Kindle Oasis от първо поколение, третото поколение е причина да го надградите. Животът на батерията е по-добър, не се нуждаете от калъф, а предната светлина и системата за цветна температура са отлични. Сред топ фунциите на Oasis 3 са тъмният режим, персонализираните шрифтове на Amazon и бутоните за ръчно обръщане на страниците. 

Oasis 3 не е евтин.Той е сред най-скъпите непрофесионални електронни четци в света. Въпреки това получавате стойност, която не се среща в други конкурентни модели четци.

Характеристики на Amazon Kindle Oasis 3

ИМЕ НА СПЕЦИФИКАЦИЯТАХАРАКТЕРИСТИКА
Тип на дисплеяE Ink Carta HD
Разделителна способност на дисплея1680 x 1264
Размер на дисплея7 inch
Дълбочина на цвета16 нива на сивия цвят
Тъч СкрийнДа
Вътрешна памет8 GB / 32 GB
БатерияLi-Ion, издържа до 6 седмици
Wi-FiДа
USB изходДа
ФорматиKindle Oasis 3 поддържа Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, MOBI, PRC; HTML DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, PMP чрез конвертиране; Audible аудио формат (AAX).
Размери159 x 141 x 3.4-8.4 mm
Тегло188 g
Предлагани цветовеГрафит / Златист
В комплекта са включениЕлектронен четец, кабел USB Type-C, кратко ръководство, листовка с гаранционна карта

Ръководство за употреба на Amazon Kindle Oasis 3

Ако не сте решили още, кой е подходящият четец за Вас, разгледайте още ревюта на Kindle:

Ревю на Kindle Paperwhite 2015

Ревю на Кindle Paperwhite 2018

Ревю на Kindle Paperwhite 2021

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.