You are currently viewing Ревю на „Косачи“ от Нийл Шустърман

Ревю на „Косачи“ от Нийл Шустърман

Книга: Косачи

Поредица: Дъгата на косата

Автор: Нийл Шустърман

Страници:520

Издателство: Orange books

Година на издаване:2018

“ Косачи „

„Човечеството е постигнало всичко това и дори е победило смъртта. Сега Косачите са единствените, които могат да слагат край на живота, и са длъжни да го правят, за да държат размера на населението под контрол.

Цитра и Роуан са избрани за ученици на Косач Фарадей – роля, която никой от тях не е желал. На тях им се налага да овладеят „изкуството“ по отнемане на живот със знанието, че ако се провалят, това означава самите те да се простят с живота си.  Оказва се обаче, че обучението им е не толкова свързано с овладяване на различните методи за убиване, колкото с откриване на житейска философия, която да им помогне да приемат съдбата си.“

РЕВЮТО СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ! ЧЕТЕНЕТО Е НА ВАША ОТГОВОРНОСТ!

Светът на „Косачи“ е една утопия. Действието се развива в свят, в който няма болести, смърт, нищета, престъпления, войни, страдание или убийства. Звучи наистина прекрасно, нали? Единственият начин да си отидеш от тази земя е Косач да те избере и да те прибере в отвъдното.

Цената да влезеш в светът на “ Косачи ”

 Главните герои Роуан и Цитра, разбира се те са младежи на по 17 години, стават свидетели на прибиране. Нещата стават още по неприятни, защото са избрани от Косач Ферадай за негови стажанти. Оставени без особен избор, те започват да се упражняват в тънкостите на „Прибирането“. Това е изключително изпитание за Роуан и Цитра, защото не всеки може да бъде избран. Само един от стажантите може да бъде избран, а загубилият надпреварата ще се прости с живота си и ще стане първата жертва на ново провъзгласеният Косач.

  Косач Ферадей е от “старата школа” ,той се отнася към смъртта с нужното уважение и дарява на всеки избран достоен и безболезнен край. За него изборът между Роуан и Цитра е много труден, дори невъзможен. Когато времето за изпита на Роуан и Цинта наближава техния учител решава, че самоубийството ще спаси младежите и двамата остават сами.

Кой от тях ще стане Косач?

Кой ще успее да изпълни завета на Ферадей?

Кой от двамата ще изгуби живота си? 

Младежите биват разделени и всеки от тях се изправя пред ново предизвикателство. Те са избрани от нови косачи за да завършат своето обучение. Цитра попада при учител от “ старата школа” и се запознава с Косач Кюри, чиято философия е доста подобна като на Ферадай. Роуан, обаче няма този късмет. Озовава се при учител, който не само няма нужната „душа“ за тази отговорна задача, но и изпитва огромно, садистично удоволствие да отнема живот, превръщайки се в убиец.

Книга първа „Косачи“ даде своята заявка

 Първата книга на антиутопията “Косачи” е много динамично и интересно четиво. Пригответе се за изненадващо начало, шокираща развръзка, а краят… ще го оставя изненада. Аз определено препоръчвам книгата и преминавам към книга Две „Бурята“

Издателство: Orange books

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.