You are currently viewing Ревю на “Сенките помежду ни” от Триша Левънселър

Ревю на “Сенките помежду ни” от Триша Левънселър

Книга: Сенките помежду ни

Автор: Триша Левънселър

Сенките помежду ни

Алесандра е изморена от това да бъде вечно подценявана, затова има план как да се сдобие с власт:

Да прелъсти краля.

Да се омъжи за него.

Да го убие и да завземе кралството му.

Никой не знае докъде се простират силите на ново коронясания Крал на сенките. Някои казват, че контролира виещите се около тялото му сенки и им заповядва. Според други, те му говорят и нашепват мислите на враговете му. Така или иначе, Алесандра знае какво заслужава и ще направи всичко по силите си, за да го получи. Но тя не е единствената, която се опитва да убие краля. Докато други се опитват да отнемат живота му, Алесандра е решена да го опази жив достатъчно дълго, за да я направи той своя кралица. Опитвайки се да не се влюби в процеса. В крайна сметка кой е по-подходящ за Краля на сенките от хитра и подла кралица?“

“Така и не откриха трупа на първото и единствено момче, което ми разби сърцето” 

С тези първи редове от “Сенките помежду ни” нямаше как да не привлече интереса ми и да се реша да я прочета.

Александра е втората дъщеря на фалирал благородник. Спасението му е да успее да омъжи дъщерите си изгодно и да получи голяма зестра. Това обаче не влиза в плановете на малката му дъщеря. Отдавна се е научила да получава каквото иска от мъжете, а сега иска цялото кралство.

Краля на сенките 

На престола седи младият крал Калиас, който е недостижим за дамите от двора. Никой няма право да го доближава и докосва. Нарушенията се наказват със смърт. Как тогава Александра ще успее да се сближи с него?

Сюжетът се разгръща като разказ от първо лице с главна роля Александра. Тя успява да попадне в двореца, но главната ѝ задача остава също толкова недостижима. Главната героиня, която Триша Левънселър изгражда не е доброто момиче, следващо порядките на обществото. Напротив, тя е от типа момичета, които проправят нови идеи и искат да изпитват насладите на живота. Макар да не притежава магични сили, в нея няма нищо обикновено. Манипулациите и интригите са ѝ в кръвта.

Красивият крал, обгърнат в своите сенки също не е принцът на бял кон. Ставаме свидетели на лекотата, с която отнема човешки животи без капка съжаление. Живее в пълна изолация и страх от покушения, Калиас е облечен в сенките си и в буквалният и в преносният смисъл на думата.

Сделката

За да успее да го прелъсти Александра се възползва от предложената и сделка от Калиас. От тук целият разказ се превръща от плетеница интриги и опити за покушение. Страхът на Калиас, че ще го сполети същата съдба като тази на родителите му е единствената частичка от образа му, която го прави човечен. Зад маската му на безразличие и желанието му за власт се крие мъж, който жадува за простичките наслади, като да докоснеш някой. И все пак той решава да преследва и накаже единственият “Робин Худ” в историята… Въпросът е кой е злодеят и кой е героят за обикновените граждани?

Интригата в сюжета естествено е в това как чувствата между Александра и Калиас прерастват в нещо повече. Пътят на героинята до сърцето на Краля на сенките и тайните, които разкрива за същността на магията му са майсторски подход от страна на авторката Триша Левънселър да задържи вниманието ни към историята. 

Историята на едно момиче, което цял живот страда от липса на внимание. Да си втора дъщеря означава, че трябва да си скрита от очите на хората докато сестра ти не се омъжи. Не си важна и не можеш да се наслаждаваш на балове и светски изяви. Винаги в сянката на по-голямата си сестра Александра иска да изпъкне. Затова и стилът ѝ на обличане е провокативен. Цялото и поведение е провокация за общоприетите маниери на обществото. Открит бунт срещу отношението към жените.

Злодеят и героят “Сенките помежду ни”

Линията на разказа не е изненада, но лекотата с, която се чете книгата е сред плюсовете, които ще изтъкна. Триша Левънселър изгражда един съвсем лек магичен свят, където единствената магия е способността на Калиас да се превръща в сенки. Образите на героите, които изгражда са много противоречиви, защото и двамата притежават достатъчно пороци. И все пак предизвикват конфликт от чувства у читателя и те карат да се замислиш кое е редно и кое не. 

Оценката ми за “Сенките помежду ни” е 3 звезди, понеже по-висока оценка трудно давам. Нужно е да бъда наистина шокирана от нещо. Изненадите в книгата бяха малко или по-скоро фокусирани в края. Но идеята на авторката е интересна и приятна за четене. “Сенките помежду ни” се чете на един дъх.

Издателство Артемис Букс

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.