You are currently viewing Ревю на „Град от месинг“ от Ш. А. Чакраборти

Ревю на „Град от месинг“ от Ш. А. Чакраборти

Книга: Град от месинг

Поредица: Хрониките на Девабад книга 1

Автор: Ш. А. Чакраборти

Издателство: Ибис

Брой страници: 480

Град от месинг

Пристъпете в „Град от месинг“, където съдбата на едно вълшебно близкоизточно царство зависи от умна и дръзка измамница с чудотворна лечителска дарба.

Нахри е ненадмината измамница, която никога не е вярвала в магии. И по-добре от всеки друг знае, че това, с което си изкарва прехраната из улиците на Кайро – гледане на ръка, гонене на зли духове, изцеляване – са просто трикове, номера, с които да прибира парите на османските благородници.

Ала когато по време на едно от шарлатанствата си, без да иска, призовава Дара – загадъчен джин воин, Нахри е принудена да приеме, че магическият свят, за който винаги е смятала, че съществува единствено в приказките, е истински.

Защото джинът ѝ разказва забулена в тайни история: отвъд горещи, брулени от вятъра пясъци и отвъд руините на някога великолепни човешки градове се намира Девабад – легендарният Град от месинг. В него, зад позлатените му стени, зад шестте порти на шестте племена на джиновете, тлеят прастари вражди.

И когато решава да навлезе в този свят, Нахри научава, че истинското могъщество е свирепо и жестоко. Че магията не може да я предпази от опасните мрежи на дворцовите интриги. Че дори най-хитрите кроежи може да имат смъртоносни последствия.

Все пак неслучайно казват, че трябва да внимаваш какво си пожелаваш…

Градът от месинг

“Град от месинг” е една доста различна история, леко екзотична. Историята се развива в Египет и това беше първото, което ме впечатли. Тук не става въпрос за елфи и други митични създания, а за магичните джинове. Докато четях се чувствах като дете, което слуша историите на Шехерезада.

Авторката отделя доста внимание да изгради светът и да разкрие историята на всички родове. Има достатъчно описания и успешно успяваме да се пренесем в приказният град на джиновете. Градът е описан до най-малката подробност и пред очите ни наистина се появява Градът от месинг – Девабад. За мен малко бяха объркващи всички видове джинове и родовете им, но към средата на книгата нещата бяха по-ясни.

Нахри

Героинята Нахри е интересен персонаж обгърнат в мистерия. Нахри притежава дарба да усеща здравето на хората. Тя лесно разпознава кой е смъртно болен и кой може да бъде спасен. Героинята успява да си изкарва прехраната като използва дарбата си за дребни измами и кражби. Оцелява сама в големият град. Но животът ѝ тотално се обърква, когато без да иска призовава древен джин-войн. За нейна голяма изненада това, което е мислела за естествена дарба се оказва частица от кръвта на могъщ род джинове. Нахри е последната оцеляла от Нахидите. Те са законните владетели, но са били жестоко избити и свалени от власт. Когато Дара я отвежда в Девабад, Нахри попада в свят на междуплеменни сплетни, интриги и дворцови игри .

Дара

Дара е Дев (джин), чиято съдба ни се разкрива постепенно. Няколко века е бил роб на човеците и е изпълнявал волята им. Но историята му е много по-трагична и смразяваща. Дара е възпитаван да мрази мръснокръвните – това са мелези между джинове и хора. За неговият род е било немислимо да се обвързват с човеците и много често децата от такъв съюз са били убивани. Много му е трудно да повярва, че Нахри е именно такава. Семейството на Дара е обвързано с царският род на Нахидите и от векове им служат, като ги защитават. Сега, когато открива случайно единствената наследница на законните владетели той е твърдо решен да я защити и да изпълни своят дълг.

Джиновете

Светът на Девите ни е разкрит през очите на Нахри и Али. Малкият син на владетеля е подготвян да бъде дясната ръка на брат си, когато се възкачи на трона. Но в него има една вътрешна борба. Той силно симпатизира на мръснокръвните. Смята, че животът им в Девабад трябва да бъде подобрен. Мелезите са низшата класа в града. Децата им биват отвличани и продавани на черният пазар. Те са работната ръка на джиновете и нямат право на глас. За владетелят обаче това е начинът популацията на мръснокръвните да се контролира и да се държат покорни.

Нахри не знае за кървавото минало на Девабад. Не знае как Дара е получил славата си на убиец. Самите ние сме в неведение за всичко почти до краят на книгата. Авторката ни разкрива цялата картина парче по парче, което поддържа напрежението.

Ако очаквате щастливият край от приказките на Шехерезада то със сигурност няма да го получите от тази книга. Абсолютно немислимо е да не пожелаете втората част след като прочетете “Град от месинг”.

Още от поредицата:

Империя от злато

Царство от мед

Издателство: Ибис

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.